Voor veel starters op de woningmarkt en huizenbezitters die al heel lang geen nieuw huis hebben gekocht, is de aanschaf van een nieuwe woning vaak een ingewikkeld proces. De potentiële kopers ze zitten vaak met veel vragen: waar wil ik wonen?, hoeveel kan ik lenen?, wat voor wensen heb ik? En nog vele andere vragen. Wij helpen je op weg om je weg te vinden in de kluwen van opties.

Analyseer en leer

Voordat je overgaat tot de aankoop van een nieuwe woning is het goed om stil te staan bij de huidige stand van de woningmarkt. stijgen de prijzen op dit moment, of zit er juist een zware recessie aan te komen? Het zijn allemaal factoren die meespelen in de waarde van je woning op dit moment en in de toekomst. Er zijn vele websites en andere plekken waar je experts kan vinden waarin veel informatie kan vinden over prognoses van de manier waarop de woningmarkt zich zal ontwikkelen in de komende 10 jaar of langer. Neem dit niet altijd voor waar aan, want zelfs de beste experts kunnen er wel eens naast zitten. Toch is het goed om het wel mee te nemen in je overweging omdat je op die manier beter onderbouwd een beslissing kan nemen voordat je een woning aanschaft.

Je eigen situatie

Nog veel belangrijker dan de externe factoren, zoals de grillen van de huizenprijzen, is je eigen situatie. Zo is het bijvoorbeeld van essentieel belang dat je een stabiel inkomen hebt en beschikt over voldoende eigen kapitaal. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet is huren misschien een betere optie voor deze fase in je leven. op het moment dat je een stabiel inkomen hebt en voldoende kapitaal, kan je gaan kijken naar aanvulling op je budget. de meeste mensen kunnen geen woning aankopen zonder hypotheek, dus de kans is groot dat jij hier ook niet onderuit komt. Het liefst neem je een hypotheek die het beste past bij jouw situatie. Het is belangrijk om te kijken naar de loopduur van de hypotheek en hoe lang de rente vaststaat. Als je verwacht voor de rest van je leven in deze woning te wonen dan is een hypotheekrente 10 jaar vast voor jou misschien te kort. In dat geval kan je misschien de hypotheekrente langer vastzetten. Je loopt dan wel het risico dat je hypotheekrente op lange termijn hoger uitvalt dan wanneer je hem vastzet voor een kortere periode.